Tässä vaiheessa reissua isotkin ylitykset alkavat yleensä tuntua ihan rutiinilta, varsinkin kun sääennuste oli tällä kerralla hyvinkin säyseä. Ainut ongelma oli tuulen suunta, mikä tällä kertaa olisi täysin myötäinen. Monesti kuulee toivotettavan myötäisiä tuulia, ja ehkä raakapurjelaivojen aikakaudella se olikin hyvä asia. Nykyajan purjeveneet osaavat hyödyntää tuulta niin hyvin että suora myötäinen on loppujen lopuksi se kaikkein heikoin suunta, täysvastaisen lisäksi tietysti. Varsinkin jos tuuli on heikko, niinkuin nyt.
 |
Kalastusaluksia Haapsalussa |
Ajoimme aluksi koneella Haapsalusta ulos Väinämerelle, ja siitä suoraan kohti pohjoista ja Suomenlahtea. Toivoin tuulen hiukan voimistuvan kun rannikko aukeni avomereksi mutta se oli näköjään vain toiveajattelua. Jumppasimme silti genaakkerin paikoilleen mutta se ei suostunut vetämään riittävän myötäiseen jotta olisimme päässet Hangon suuntaan. Kaiken lisäksi tuuli tuntui kääntyvän pikku hiljaa niin että lopuksi veneen kulkusuunta oli läntiselle saaristomerelle ja nopeus hädin tuskin neljää solmua. Kyseisellä suunnalla ja nopeudella ylitys olisi kestänyt vähintään seuraavaan aamuun saakka, selvästi oli aika keksiä jotain muuta. Kokeilimme välillä myös täysmyötäistä, isopurje preventterillä ja genaakkeri toisella puolella. Näin suunta oli selvästi parempi, mutta vauhtia vielä vähemmän, pahimmillaan alle kolme solmua. Lopuksi oli pakko nöyrtyä ja käynnistää moottori.
 |
Uskollinen miehistö |
 |
Tyyni Suomenlahti |
Uutiset Suomenlahden sinilevätilanteesta ovat jokakesäinen ilmiö, jopa siinä määrin että niihin turtuu vähän samaan tyyliin kuin "talvi yllätti autoilijat" -otsikoihin. Meillä on nyt kymmenes purjehduskesä menossa mutta ensimmäinen kerta Suomenlahdella. Ilmeisesti Suomenlahden levätilanne on yleisesti ottaen pahempi kuin länsirannikolla tai Ahvenanmaalla, en muista että koskaan aiemmin olisimme moottoroineet näin paksussa leväpuurossa eteenpäin.
 |
Leväpuuroa |
Tyynellä, rannattomalle merellä moottoroidessa on hyvä hetki tehdä ruokaa. Tällä reissulla on käytetty uunia enemmän kuin viime kesänä, varsinkin kun se ei paljastunut niin kaasusyöpöksi kuin ensin pelkäsin. Veneessä on yksi 10 kg komposiittipullo ja vuoden käytön jälkeen siellä oli melkein kolmannes vielä jäljellä. Vaihdoin pullon silti ennen lomareissua, yhden pullollisen hinta per vuosi on kuitenkin niin mitätön verrattuna siihen harmiin että kaasu pääsisi loppumaan kesken kaiken.
 |
Ruuan päälle kahvit ja vähän suklaata. Ai että kun tätä saisi Suomesta... |
Olen lukenut ja kuulut ruuhkaisesta Suomenlahdesta, varsinkin siitä kuinka kauppamerenkulun laivoja saa yhtenään olla väistelemässä. Kieltämättä plotterin AIS -näytöltä tilanne näytti aika hektiseltä. Todellisuudessa rahtilaivoja joutui käytännössä etsimään kiikareilla horisontista, niin kaukana ne olivat, ja peräti kaksi saattoi olla yhtä aikaa näkyvissä. Helsingin kohdalla tilanne on varmasti ruuhkaisempi kun yhtälöön lisätään vielä Viron ja Suomen välillä edestakaisin sahaava lauttaliikenne.
 |
Ei ruuhkaa kun ottaa mittakaavan huomioon. |
 |
Paukku-vaarilla on jo 10 vuoden kokemus purjehduksesta |
Olin ennen syömistä ottanut keulalla olleen genaakkerirullan alas ja pakannut sen kassiin. Ruuan jälkeen tuuli rupesi kuitenkin näyttämään ihan purjehdittavalta, joten kassi taas auki ja rulla ylös. Harjoitus kieltämättä tekee mestarin ja kun tuulikin oli kääntynyt täysin ennusteiden vastaisesti juuri sopivaksi sivutuuleksi niin saimme useamman tunnin hyvän purjehduslegin vielä ennen Hankoa. Kaiken kaikkiaan taisimme päästä purjeilla enemmän kuin moottorilla, mikä on ihan hyvä saavutus ennusteiden etukäteen näyttäessä ihan tyystin purjehduskelvotonta keliä.
 |
Hangon satamat näkyvissä |
Hangossa on periaatteessa kaksi eri vierasvenesatamaa; Hangon Itäsataman reilu 200 vierasvenepaikkaa sekä Itämeren Portin kotisatama jonka vapaita venepaikkoja vuokrataan myös vierasveneille. Näistä jälkimmäinen on varsin mielenkiintoinen konsepti, eikä vähiten siksi että koko satama on käytännössä rakennettu kahden paljaan luodon ympärille kelluville laitureille. Satamaan kulkee ympäri vuorokauden lauttakuljetus Itäsatamasta, matkaahan ei ole kuin kivenheiton verran.
 |
Iltateellä Hangossa |
Etukäteen tietysti jännitin että mahtaakohan koko Hanko olla täynnä. Onneksi aivan suoraan sisäänajon jälkeen näkyi Itäsataman laiturin päässä hyvällä paikalla yksi vapaa poijuväli, joku vene oli siitä juuri lähtenyt. Sen ihmeemmin en ruvennut muita paikkoja haeskelemaan, varsinkin kun tässä sai vielä nokan vastatuuleen, ja hetken päästä olimmekin taas Suomen kamaralla. Ylitys Haapsalusta Hankoon kesti yhteensä vajaa 11 tuntia ja matkaa tuli 57 merimailia.
Pitkän päivän jälkeen ei virta riittänyt enää kaupunkiin tutustumiseen, mutta hyppäsimme Itäsataman ja Itämeren portin välissä sukkuloivaan pieneen lauttaan ja kävimme vähän käveleskelemässä laitureilla ja luodolla. Koko paikka eri suuntiin haarautuvine laitureineen on varsinainen elämys, satamakonttori kelluu ponttoonilla mutta ravintola ja saunat ovat sentään kallioiselle luodolle rakennettu.
Seuraavalle päivälle on ennustettu navakkaa vastatuulta, mutta saariston poikki puikkelehtiessa saattaa tarjoutua mahdollisuuksia myös purjein etenemiseen. Aikani Navionicsin ohjelmalla reitti optimoidessa sain Hango - Nauvo -välin pituudeksi 49 mailia. Etukäteen ajatellen mitään suurta purjehduselämystä ei olisi tiedossa, mutta jos Nauvoon saakka pääsisimme ja sieltä vielä venepaikan onnistuisi saamaan niin sitten luoteen puoleinen 2-3 päivän kova tuuli ja sade saisi puolestani tulla.