Vähemmän tarkkaavainenkin lukija on saattanut havaita pientä ärtymystä kovin aikaisin täyttyviä satamia kohtaan. Tämä on vasta toinen kesä Turun saaristossa, ja meno on kyllä selvästi erilaista verrattuna Ahvenanmaalle missä olemme enemmän liikkuneet. Siellä satamat täyttyvät huomattavan myöhään jos laisinkaan, joten sellainen luonnollinen lomarytmi eli myöhäinen nukkumaanmeno ja myöhäinen herääminen toimii siellä paljon paremmin.
 |
Aspöstä lähdössä |
Reissu alkaa olemaan jo yli puolen välin ja pikkuhiljaa pitäisi päättää mihin suuntaan jatketaan. Turun saaristossa olisi uusia tuntemattomia satamia vaikka kuinka paljon, esimerkiksi vasta hiljattain yleisölle avautunut Seilin saari voisi olla mielenkiintoinen. Oman mausteensa asiaan tuo myös ruokahuolto, aina välillä pitäisi päästä vähän isompaan ja parempaan kauppaan käymään. Likaista pyykkiäkin on kertynyt ja pesukoneita on vain suuremmissa paikoissa tarjolla. Näitä kaikkia olin puntaroinut jo muutaman päivän, unohtamatta miehistönkään mielipiteitä. Loppujen lopuksi aamukahvit oli Aspössä juotu ennenkuin löin päivän kohteen ja loppureissun suunnan viimeinkin lukkoon. Poispäin ruuhkasta, Kihdin yli suoraan länteen, Kökariin Ahvenanmaalle. Se on niitä harvoja vierassatamia missä ei Ahvenanmaalla olla vielä käyty, ja satamaoppaiden mukaan sieltä pitäisi löytyä lähes kaikki kuviteltavissa olevat palvelut.
 |
Täysin tyynessä keskellä isoa aukkoa |
Edessä olisi siis vaihteeksi vähän pidempi päivä. Kihti on täältä eteläreunastaan melkoisen leveä mutta ei kuitenkaan aavaa ulappaa. Joka puolella näkyy koko ajan eri kokoisia saaria tai luotoja tasaiseen tahtiin, ja näin väylien välistä purjehtien täytyi karttaa ja plotteria vertailla että varmasti ollaan oikeassa paikassa eikä kivikkoa kohti menossa.
 |
Tarkkaavainen ruorinpyörittäjä, isoveljen vahtiessa selän takana... |
Vajaan tunnin moottoriajon jälkeen etuoikealta virisi hento tuulenvire, nostin purjeet ja pitkästä aikaa purjehdimme. Tosin vauhti oli nipin napin neljän solmun päälle, välillä uhkaavasti pudoten kolmosella alkaviin lukemiin. Tunnin verran kuitenkin sinnittelimme kunnes loppukin tuuli kuoli pois. Kuinkahan ennenvanhaa oikein pärjättiinkään ilman moottoria? Aurinko porotti jos mahdollista vielä kuumempana kuin ennen. Oma nahkani oli jo edellisinä päivinä saanut niin paljon aurinkoa että kierrätin koko miehistöä 20 minuutin vuoroissa ohjaamassa. Juomisesta muistuttaminen ei ollut turhaa, 10 litran juomavesikanisteri tyhjeni ihan silmissä tunti tunnilta.
 |
Genaakkeri olisi hankintalistalla itselläkin jos rahasta ei olisi kiinni... |
Viitisen mailia ennen Kökaria, isolta laivaväylältä länteen kääntyessä huomio kiinnittyi karun kallioiseen ja kiviseen, täysin puuttomaan saareen ja varsinkin siellä olevaan mökkiin. Kiikareilla katselin mökkiä ja arvuuttelin sen käyttötarkoitusta. Jonkinlainen pöytä ja penkit näkyivät olevan pihapiirissä sekä lipputanko, muuten maalaamattomasta puusta tehty mökki sulautui harmaisiin kallioihin.
 |
Mökki melkoisen karuissa puitteissa |
 |
Mitään laituria tai satamaa ei näkynyt. Kuinka ihmeessä tuonne pääsee? |
Kökarissa on käytännössä kolme vierassatamaa joista kaksi pohjoispuolella ja yksi eteläpuolella. Varsinkin saaren eteläpuoli on todella rikkonaista ja jopa kartoittamatontakin aluetta. Vähän hurjalta tuntui törmätä niin sähköisissä kuin paperisissakin kartoissa laajoihin alueisiin joista ei ollut laisinkaan tietoa. Ilmeisesti joskus kyse on ollut myös sotilaallisesta asiasta, eli armeijalla on ollut omat karttansa ja reittinsä kyseisen "luonnon miinakentän" lävitse mutta julkisissa kartoista alueet puuttuvat. Nykyisin voi olla myös siitä että alue on vain niin rikkonaista kivineen että siellä ei yksinkertaisesti ole järkeviä väyliä joten luotaaminen ja kartan tekeminen siitä olisi vain ajanhukkaa.
 |
Kökarin Sandvik lahden perällä |
Valitsimme siis saaren pohjoispuolen, ja näistä ennakolta suositumman Sandvikin sataman. Satamassa oli vielä ihan kohtuullisesti tilaa kun iltapäivän helteessä lähestyimme sitä. Heti huomio kiinnittyy sataman massiiviseen, täysin sileään ja tasaisesti veteen viettävään luonnonkallioon, sekä tietysti kalliolle nähtävyydeksi nostettuun vanhaan kalastajien puulaivaan. Laiturina oli yksi pitkä kelluva betonilaituri, päässä lyhyt poikkilaituri. Laiturin pää näytti suhteellisen täydeltä mutta lähempänä rantaa tilaa oli ihan hyvin. Näin tyynessä alkaa kohta rantautumistaidot rapistua, mahtaako sitä osata edes enää kovassa sivutuulessa kun aina vaan saa hiipiä kohti laituria täysin tyynessä ja ihan rauhassa?
 |
Sileä kallio hehkui lämpöä |
Sandvikin satamassa oli satamakonttorin (pieni punainen "vaja" heti laiturin juuressa) yhteydessä pieni kauppa josta löytyi ihan välttämättömät elintarvikkeet mutta ei paljon muuta. Esimerkiksi leipä oli kaikki loppu, ostimme muutaman purkin maitoa ja jugurttia satamamaksun maksamisen yhteydessä. Kassalla oli asiallinen nuori mies joka puhui ruotsia ja englantia ja minä puhuin suomea kun suomessa kerran ollaan. Tässä ei siis ollut mitään periaatteellista, poika ei vaan oikein osannut vielä puhua suomea ("mina vasta oppettelen") mutta tuntui ymmärtävän ihan sujuvasti mm. kun puhelinnumeroni kerroin suomeksi.
 |
Ei kai sentään soutamalla Pietarista saakka? |
Vähän meidän jälkeemme satamaan rantautui kaksi pitkää puista soutuvenettä venäläisiä nuoria. Veneiden vieressä olevasta infolapusta ymmärsin että veneet olivat Pietarista, samoin soutajat. Tarkoitus oli ilmeisesti elvyttää jotain perinne/puu/soutu -veneilyä merellä tms.. Äkkiseltään lapusta ja touhusta sai käsityksen että matkaa olisi tehty soutamalla ja pienillä purjeilla Pietarista saakka, mutta kun tarkemmin katseli soutajien ulkonäköä, rusketuksen puutetta jne... niin se ei liene mahdollista. Joku tiesi kertoa että jollain venäläisellä nuorisojärjestöllä tai vastaavalla olisi kesäpaikka lähistöllä, ilmeisesti olivat sieltä käsin tulossa.

Satamakonttorin lisäksi ylempänä kallioilla oli kahvila josta olisi saanut mm. aamiaista. Yleensäkin tuntui olevan useassa satamassa uutena trendinä sellainen että satamamaksun maksamisen yhteydessä kysytään halutaanko myös aamiaista sataman ravintolassa tai kahvilassa. Olisiko osa veneilijöistä pikkuhiljaa luopunut omien ruokien kokkailusta ja siirtynyt enemmän ulkona syömiseen myös aamiaisen osalta?
 |
Tyytyväisyyttä havaittavissa? |
Aamiaistarjoukseen ei tällä kertaa tartuttu, mutta muuten alkoi jo olla nälkä. Satamakonttorin puodin ruokatarpeet oli vähän laihanlaiset, myöskään tukala helle ei oikein innostanut suurempaan kokkailuun veneessä. Sataman kahvilasta sai myös ruokaa ja päätettiin että nyt olisi kyllä oikeinkin sopiva hetki istua vähän viileässä ja nauttia jonkun muun tekemästä ruuasta. Lapset taisivat olla samaa mieltä, tyytyväisyyttä oli havaittavissa.
 |
Aurinkoon unohtunut iPhone, eipä ole ennen tullut vastaan. |
Päivä oli ollut todella kuuma, vasta illalla yhdeksän maissa alkoi ulkona oleskeleminen ja pieni kävelylenkki tuntua mukavalta ajatukselta. Kartasta katsottuna Sandvikissa ei ollut oikein mitään sataman ja sen yhteydessä olevan pienen leirintäalueen lisäksi. Ensi vuodeksi täytyy varmaan panostaa taittopyörään tai kahteen, jos vain keksisi että mihin ihmeessä ne mahtuisi veneessä laittamaan. Ainut kävelymatkan päässä oleva nähtävyys oli Kökarin kirkko vajaan kahden kilometrin päässä.
Kirkko oli ihme kyllä auki vaikka kello läheni kymmentä illalla. Paksujen kiviseinien sisällä oli miellyttävän viileää. Katossa roikkui peräti kaksi kirkkolaivaa, nykyinen kirkko on rakennettu 1700-luvulla. Samalla paikalla on ilmeisesti ollut kirkkoja 1300-luvulta lähtien, jossain vaiheessa läheisen fransiskaaniluostarsinkin käytössä.
Välillä meinaa unohtua että vaikka tämmöinen kirkko on vanha ja historiallisesti ajatellen oikeastaan museo, niin se on silti ihan virallinen ja tämän saaren ainoa kirkko. Kirkkomaalla oli tuoreita hautoja ja kirkon edessä Yamahan U3 -piano, vieläpä ihan vireessä. En millään usko että pianoa voisi säilyttää täällä ympäri vuoden vaan se lienee tuotu kesäksi konsertti- ja muuhun käyttöön.
 |
Näkymä urkuparvelta |
Kökarin kirkon urut on rakennettu vuonna 1911. Kävin katsomassa ja ihailemassa niitä urkuparvelta, vaikka taisi siinä joku naru olla kyllä portaiden alapäässä... Olisi joskus hieno päästä oikein kunnolla soittamaan ison kirkon urkuja.
Olimme tuskin päässeet kirkosta ulos kun auto kurvasi parkkipaikalle ja kirkkoon harppoi mies "kuin kotiinsa", meihin vilkaisematta. Hetken kuluttua kiviseinien läpi kirkkomaalle saakka kuului upeaa urkujen soittoa. Kanttorihan se siinä oli tullut verryttelemään iltasella. Hiivin hiljaa takaisin kirkkoon ja kuuntelin hyvän tovin ihan yksityistä konserttia muuten tyhjässä kirkossa. Että joskus voikin käydä hyvä tuuri...
Pienemmät lapset olivat olleet uimassa sillä aikaa kun olimme Marian ja Ollin kanssa kirkkoon tutustumassa. Elämästä on pikkuhiljaa tullut mukavan helppoa kun ei noita nuorimpiakaan tarvitse ihan joka hetki paimentaa. Varsinkin Pekka ja Anni on sellainen pari että pärjäävät hyvin kahdestaan, Pekka pitää siskosta aina hyvää huolta.
Satama hiljeni illaksi, pikkuhiljaa itsekin alkoi miettiä nukkumaan menoa. Oli kyllä ihan nappipäätös lähteä lännen suuntaan Ahvenanmaalle. Huomisen suunnitelmat on vielä ihan auki mutta onneksi lomaa on reilusti jäljellä. Ehkä täällä voisi olla peräti toisenkin päivän?
 |
Näkymä veneen peräkannelta |
Pojat keittelivät vielä itselleen iltateetä kun tulin jääkylmästä suihkusta takaisin veneelle. Laiturien sähköissä oli ollut päivällä jotain ongelmia ja epäilin että onkohan lämminvesivaraaja pudonnut kokonaan pois päältä tai muuta vastaavaa. Siitä on pitkä aika kun olen täysin kaivonkylmällä vedellä joutunut peseytymään. Ehkä se vain karaisee tai jotain...
 |
Ollin iltatee, taustalla laivakoira Paukku-vaari säestää kontrabassolla |