Yö oli todella rauhallinen korkean kallion suojassa, herätessä peilityyni lahti jo kylpi lämpimässä auringonpaisteessa. Anni nukkui vielä, mutta Maria sai houkuteltua minutkin aamu-uinnille suoraan veneen uimatasolta. Hirveän montaa sekuntia en kastautunut, mutta kieltämättä kristallinkirkkaaseen meriveteen (ainakin Kokemäenjoen suistoalueeseen verrattuna) pulahtaminen virkisti aika tavalla.
![]() |
Aamun rauhallinen hetki |
Avotilassa nautitun aamiaisen ja aamukahvin jälkeen seurasi jännitävä osuus, moottorin käynnistäminen ja iltamyöhään tehdyn kaasuvaijerikorjauksen testaaminen. Oli helpottavaa huomatta että silmämääräisesti tehty kaasuvaijerin säätö oli juurikin kohdallaan, joten ei muuta kuin köydet irti ja saariston väylää pitkin etelään.
Mutta mitä väylää? Tukholman saaristossa menee ainakin tässä kohtaa useampia rinnakkaisia väyliä alaspäin. Ennuste lupaili niin heikkoa ja epämääräistä tuulta että ulkokautta purjehduksen yrittäminen ei houkutellut. Sisemmällä väylällä olisi lisäksi enemmän katseltavaa, ruotsalaisten kesämökit/huvilat/palatsit olivat vain niin upean näköisiä että niiden katselemiseen ei yhdessä päivässä kyllästy. Kiikarit olivatkin ahkerassa käytössä kun ihailimme ns. vanhan rahan tuotoksia. Sitä hyödykettä on aivan selvästi länsinaapurissa enemmän kuin meillä, mutta ilmeisesti kansanluonteissakin on eroja. Siinä missä suomalainen haluaa mökkinsä olevan yhtä luonnon kanssa ja maastoutuvan ympäristön metsään, ruotsalainen maalaa kaiken iloisilla väreillä ja ylpeilee viimeisen päälle hoidetulla pihalla ja nurmikolla.
Ajelimme hiukan koneella pitkin Tukholman väylää sisemmälle saaristoon. Tuulen viritessä kokeiltiin purjehdusta, mutta puolen tunnin kuluttua oli pakko laske purjeet ja jatkaa Yanmarin voimalla. Noin kahdeksan mailin jälkeen käännyimme etelään vievälle reitille, Blidon ja Yxlanin saarten väliselle pitkälle salmelle, Blidösundille. Kotimainen vastine voisi olla vaikkapa ns. Kustavin ränni, sillä erotuksella että ruotsissa rannat on onnistuttu rakentamaan täyteen paljon ennen kuin ELY-keskuksesta oli kuultukaan, päät kääntyivät tiuhaan kun esiin tuli aina vain hienompia mökkejä. Osa salmesta päästiin purjeilla ja kokeilimme hiukan luoviakin, tietysti siinä kaikkein kapeimmassa kohdassa. Harmi että aina tuntuu olevan johonkin kiire, siihen hommaan voisi ihan jäädä koukkuun jos olisi enemmän aikaa.
Puolet päivästä jouduttiin tosiaan ajamaan moottorilla, mutta onneksi mukaan mahtui useamman tunnin "kilpapurjehdus" suomalaisen Maxi 999:n kanssa. Loppujen lopuksi oma tappio kulminoitui huonoon reittivalintaan, varsinaisessa purjehduksessa ei tarvinnut antaa onneksi yhtään tasoitusta. Noin 10 tunnin päivämatkan jälkeen rantauduttiin Dalarö:n ns. hotellilaituriin, eli Dalarö Hotellbryggan:iin. Suuren hollantilaisen purjeveneen omistaja antoi wc-koodit ja pari 10 kruunun kolikkoa suihkua varten koska satamatoimisto oli jo kiinni. Ruotsissa on monessa satamassa ja leirintäalueella ihmeellisen pihi meininki suihkuveden kanssa, vettä saa vain kolikolla tai poletilla automaatista, pahimmillaan vain muutamia minuutteja kerrallaan. Yritä siinä sitten nauttia kuumasta suihkusta pitkän ja hikisen purjehduspäivän jälkeen.
Kolme vuotta sitten purjehdimme vain Dalarön ohitse, nyt oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus tutustua paremmin paikkaan. Ensivaikutelma oli että tämähän on vähän kuin Visby, vain minikoossa. Vieri viereen rinteeseen rakennettuja toinen toistaan kauniimpia vanhoja puutaloja, kapeita mutkittelevia katuja ja siististi laitettuja rakennuksia ja pihapiirejä. Kello vain alkoi olla jo niin paljon että suurin osa paikoista oli kiinni, kävimme hakemassa ihan rehelliset kebabit ja menimme veneelle syömään.
![]() |
Ruotsalainen kebab, kelpasi! |
Takana oli nyt neljä enemmän tai vähemmän kymmenen tunnin purjehduspäivää, moinen urakointi alkoi kieltämättä hiukan tuntua olossa. Ajatus olisi ehtiä Göta Kanalin alkuun mahdollisimman nopeasti, mutta ehkäpä huomenna mentäisiin silti vähän lyhyemmästi?